Alles wat je moet weten over ouderschapsverlof
Ouderschapsverlof geeft ouders de kans om meer tijd met hun kinderen door te brengen. Maar hoe werkt het eigenlijk? Wie komt ervoor in aanmerking, en wat zijn de regels rondom betaald en onbetaald verlof? In dit blog zetten we alles helder voor je op een rij, zodat je jouw medewerkers goed kunt informeren en ondersteunen.
Wat is ouderschapsverlof en wie komt ervoor in aanmerking?
Ouderschapsverlof is een regeling waarmee ouders tijdelijk minder kunnen werken om meer tijd door te brengen met hun kinderen. Het verlof is bedoeld voor ouders met kinderen tot acht jaar oud. Zowel biologische ouders als adoptie-, pleeg- en stiefouders komen ervoor in aanmerking, mits ze in loondienst werken. Tijdens het ouderschapsverlof behouden ouders hun recht op arbeidsovereenkomst, maar het is vaak onbetaald, tenzij anders afgesproken in de cao of arbeidsovereenkomst. Het geeft ouders de flexibiliteit om werk en gezin beter te combineren in een belangrijke levensfase.
Hoeveel ouderschapsverlof krijg je?
In Nederland heeft een medewerker recht op ouderschapsverlof ter hoogte van 26 keer het aantal uren dat diegene per week werkt. Werkt een medewerker bijvoorbeeld 32 uur per week, dan komt dat neer op 832 uur ouderschapsverlof (32 uur x 26 weken). Dit verlof kan worden opgenomen tot het kind acht jaar oud is. Samen met de medewerker maak je afspraken over hoe het verlof wordt opgenomen, bijvoorbeeld aaneengesloten of verspreid over een langere periode. Let op: ouderschapsverlof is in de meeste gevallen onbetaald, tenzij er in de cao of binnen jouw organisatie andere afspraken zijn gemaakt.
Betaald versus onbetaald ouderschapsverlof
Ouderschapsverlof kan zowel betaald als onbetaald zijn, afhankelijk van de situatie en afspraken met de medewerker. In Nederland is het standaard ouderschapsverlof onbetaald. Dit betekent dat de medewerker tijdens de verlofperiode geen salaris ontvangt, tenzij er andere afspraken zijn vastgelegd in de cao of arbeidsovereenkomst.
Sinds 2 augustus 2022 is er echter een regeling voor betaald ouderschapsverlof. Ouders kunnen negen van de 26 weken verlof opnemen met een uitkering van UWV, ter hoogte van 70% van hun dagloon (tot een maximum). Dit betaalde verlof moet worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind. Na deze negen weken kunnen ouders de overige 17 weken nog steeds onbetaald opnemen, tot het kind acht jaar oud is.
Kom weer aan ondernemen toe
en laat een terugbelverzoek achter
Ouderschapsverlof combineren met andere verlofvormen
Het combineren van ouderschapsverlof met andere verlofvormen kan voor medewerkers een handige manier zijn om werk en privé beter te balanceren. Ouderschapsverlof kan bijvoorbeeld worden gecombineerd met vakantiedagen of compensatie-uren, zodat medewerkers deels betaald vrij kunnen zijn. Ook kan het handig zijn om ouderschapsverlof aan te laten sluiten op geboorteverlof of calamiteitenverlof, afhankelijk van de situatie.
Als werkgever is het belangrijk om samen met de medewerker een helder plan te maken over de combinatie en opbouw van deze verlofvormen. Denk hierbij ook aan de impact op het rooster en de werkplanning. Goede communicatie is hierbij cruciaal om alles soepel te laten verlopen, zowel voor de medewerker als voor de organisatie.
HR scan aanvragen
Tijdens onze vrijblijvende HR scan brengen we je organisatie in kaart en kijken we waar ruimte is voor verbetering.

Veelgestelde vragen over ouderschaspverlof
Wie komt in aanmerking voor ouderschapsverlof?
Biologische ouders, adoptieouders, pleegouders en stiefouders die in loondienst werken, kunnen gebruik maken van ouderschapsverlof.
Hoeveel ouderschapsverlof krijgt een medewerker?
Een medewerker heeft recht op 26 keer het aantal uren dat hij of zij per week werkt. Bij een 32-urige werkweek komt dat neer op 832 uur.
Is ouderschapsverlof betaald of onbetaald?
Standaard is ouderschapsverlof onbetaald. Sinds augustus 2022 kunnen ouders negen weken verlof opnemen met een uitkering van UWV, ter hoogte van 70% van hun dagloon, mits het verlof in het eerste levensjaar van het kind wordt opgenomen.
Kan ouderschapsverlof worden gecombineerd met andere verlofvormen?
Ja, ouderschapsverlof kan worden gecombineerd met vakantiedagen, compensatie-uren of geboorteverlof. Dit kan helpen om deels betaald vrij te zijn of verlof flexibel te plannen.
Kan een medewerker ouderschapsverlof flexibel opnemen?
Ja, ouderschapsverlof kan flexibel worden opgenomen, bijvoorbeeld verspreid over meerdere maanden of jaren. Dit moet wel in overleg met de werkgever worden afgesproken.