Mag ik de arbeidvoorwaarden van medewerkers tussentijds wijzigen?

Met zorg heb je de arbeidsvoorwaarden voor je medewerkers samengesteld. Toch kan er een moment komen dat je de arbeidsvoorwaarden wil of zelfs moet aanpassen. Het aanpassen van de voorwaarden van een medewerker is echter geen eenvoudige zaak en het is van belang om goed op de hoogte te zijn van de geldende wetten en regels om juridische problemen te voorkomen. In dit artikel leggen we uit wanneer en hoe je arbeidsvoorwaarden kunt wijzigen, en welke stappen je als werkgever moet nemen om dit correct te doen.

Wanneer mag je arbeidsvoorwaarden aanpassen?

Het aanpassen van arbeidsvoorwaarden is niet zomaar mogelijk. De regels rondom arbeidsvoorwaarden zijn streng, omdat ze bedoeld zijn om medewerkers te beschermen. Er zijn echter situaties waarin aanpassing mogelijk is. Dit kan bijvoorbeeld als er een eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst is opgenomen. Zo’n beding geeft de werkgever het recht om de voorwaarden te veranderen, maar dit kan alleen onder bepaalde omstandigheden.

Vraag een terugbelverzoek aan

en krijg antwoord op je vragen

Eenzijdig wijzigingsbeding: wat is dat?

Een eenzijdig wijzigingsbeding is een clausule in de arbeidsovereenkomst die de werkgever de mogelijkheid biedt om de arbeidsvoorwaarden te wijzigen, zonder instemming van de medewerker. Het klinkt eenvoudig, maar in de praktijk is het niet zo zwart-wit. De werkgever moet namelijk een zwaarwegende reden hebben om de wijziging door te voeren. Deze reden moet belangrijker zijn dan het belang van de medewerker om de voorwaarden ongewijzigd te laten. Bijvoorbeeld, bij grote economische problemen binnen het bedrijf kan het noodzakelijk zijn om arbeidsvoorwaarden te herzien.

Wat als er geen eenzijdig wijzigingsbeding is?

In gevallen waarin er geen eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst staat, kan de werkgever niet zomaar eenzijdig veranderingen doorvoeren. In dat geval is de instemming van de medewerker vereist. Het is belangrijk om te weten dat de medewerker niet zonder reden kan weigeren. Als de werkgever een valide, redelijke en goed onderbouwde reden heeft voor de voorgestelde wijzigingen, kan van de medewerker worden verwacht dat hij of zij meewerkt aan de verandering.

Hoe maak je een redelijk voorstel?

Wanneer je als werkgever arbeidsvoorwaarden wilt aanpassen zonder een eenzijdig wijzigingsbeding, is het van belang dat je een redelijk voorstel doet aan de medewerker. Dit betekent dat je de belangen van de medewerker serieus neemt en probeert eventuele negatieve gevolgen voor hem of haar te beperken. Een redelijk voorstel kan bijvoorbeeld bestaan uit:

 • Financiële compensatie: Als de wijziging negatieve financiële gevolgen heeft voor de medewerker, kun je dit deels of geheel compenseren.
 • Afbouwregeling: In sommige gevallen kan een afbouwregeling helpen, waarbij de aanpassing geleidelijk wordt doorgevoerd, zodat de medewerker tijd heeft om zich aan te passen aan de nieuwe situatie.
 • Gefaseerde implementatie: Het kan helpen om de wijziging in stappen in te voeren, zodat de impact minder groot is en de medewerker de tijd heeft om zich aan te passen.

Wat als de medewerker weigert?

Een medewerker kan de voorgestelde wijziging afwijzen, maar dat kan niet zonder geldige reden. Als de medewerker een goede en redelijke motivatie heeft om niet in te stemmen met de voorgestelde verandering, mag de wijziging niet doorgevoerd worden. Dit gebeurt vaak in situaties waar de wijziging een grote negatieve impact op de medewerker heeft, zonder dat er voldoende compensatie of redelijke aanpassing wordt aangeboden door de werkgever.

Arbeidsvoorwaarden: duidelijkheid en zekerheid voor beide partijen

Arbeidsvoorwaarden zijn van cruciaal belang om zowel medewerkers als werkgevers duidelijkheid en zekerheid te bieden over hun rechten, plichten en verwachtingen op de werkplek. Ze vormen de basis voor een gezonde werkrelatie en moeten voldoen aan de wettelijke eisen. Door zorgvuldig om te gaan met wijzigingen voorkom je conflicten en juridische problemen.

Laat je adviseren door HR-experts

Het aanpassen van arbeidsvoorwaarden kan ingewikkeld zijn. Om er zeker van te zijn dat je als werkgever voldoet aan alle juridische eisen en tegelijkertijd de belangen van je medewerkers behartigt, kan het verstandig zijn om een externe HR-partij in te schakelen. So Toff kan je hierbij helpen. Wij bieden advies en ondersteuning bij het wijzigen van arbeidsvoorwaarden en zorgen ervoor dat het proces soepel en volgens de regels verloopt.

HR scan aanvragen

Met onze HR scan nemen we je hele organisatie goed onder de loep, geven we je advies waar dat nodig is, en helpen we je alles op een rijtje te zetten.