Zwangerschapsverlof voor werkgevers: belangrijke tips en regels

Als werkgever heb je er vast al eens mee te maken gehad, en anders krijg je er misschien nog mee te maken: zwangerschapsverlof. Het is een belangrijk onderdeel van human resources dat vraagt om kennis van de juiste regels en procedures. In deze blog bespreken we alles wat je als werkgever moet weten over zwangerschapsverlof. Zo ben je goed voorbereid en kun je je medewerkers goed ondersteunen tijdens deze bijzondere periode.

Wat zijn de regels voor zwangerschapsverlof voor werkgevers?

In Nederland heb je als werkgever te maken met specifieke regels voor zwangerschapsverlof. Een medewerker heeft recht op minimaal 16 weken verlof, dat kan beginnen tussen vier en zes weken voor de uitgerekende datum. Na de bevalling volgt het resterende verlof. Tijdens deze periode moet je het salaris doorbetalen, waarvoor een compensatie via het UWV mogelijk is. Het is belangrijk om op tijd in overleg te gaan met de medewerker om de verlofperiode goed te plannen en eventuele vervanging te regelen. Zo zorg je voor een soepele overgang en naleving van de wettelijke verplichtingen.

Vraag een terugbelverzoek aan

en krijg antwoord op je vragen

Betaling van salaris tijdens zwangerschapsverlof 

Tijdens het zwangerschapsverlof heeft een werknemer in Nederland recht op doorbetaling van haar salaris. Dit verlof duurt minimaal 16 weken, waarbij je als werkgever verplicht bent om het volledige salaris door te betalen. Je kunt een compensatie aanvragen via het UWV, dat de kosten van het verlof vergoedt op basis van het maximumdagloon. 

Via het werkgeversportaal van het UWV kun je een zwangerschapsuitkering voor je medewerker aanvragen. Hiervoor heb je een zwangerschapsverklaring nodig, die vraagt de medewerker op bij haar huisarts of verloskundige. Dit is een formulier of brief waarin de uitgerekende bevallingsdatum staat vermeld. Je kunt de uitkering aanvragen vanaf 4 weken voor de ingangsdatum van het zwangerschapsverlof, maar uiterlijk 2 weken voor deze datum. Het is belangrijk dat je het verwachte verlof en de uitgerekende datum van de medewerker correct doorgeeft. Het UWV controleert de aanvraag en betaalt de uitkering uit aan jou als werkgever, jij betaalt het salaris daarna aan de werknemer. 

Uitzonderingen bij bevalling van twee- of meerling 

Bij de bevalling van een tweeling of meerling heeft de medewerker recht op een verlengd zwangerschapsverlof. Het verlof kan worden verlengd met minimaal 4 weken, waardoor de totale duur van het verlof op minimaal 20 weken komt. Deze verlenging is bedoeld om de medewerker extra tijd te geven voor herstel en zorg na de bevalling van meerdere kinderen. Net als bij een eenlingbevalling kun je als werkgever via het UWV een zwangerschapsuitkering aanvragen, waarbij de regels voor compensatie gelijk blijven.

Verlof voor mannen bij zwangerschap

In Nederland hebben mannen bij zwangerschap van hun partner recht op geboorteverlof, ook wel kraamverlof genoemd. Dit verlof bedraagt eenmaal het aantal werkuren per week, en als werkgever betaal je het volledige salaris door. Na het geboorteverlof kunnen mannen aanvullend geboorteverlof opnemen, tot vijf weken extra. Tijdens dit aanvullende verlof ontvangen ze een uitkering van het UWV, ter hoogte van 70% van hun dagloon. Het geboorteverlof biedt vaders de mogelijkheid om in de eerste periode na de geboorte aanwezig te zijn en actief betrokken te zijn bij hun gezin.

Wist je dat je je HR kunt uitbesteden?

Als ondernemer moet je navigeren door diverse regels en wetgeving, met verschillende instanties. Door deze taken uit te besteden aan So Toff, heb je slechts één vast aanspreekpunt, terwijl zij alle communicatie met relevante instanties afhandelen. Dit stroomlijnt je HR-processen, vermindert risico’s en bespaart zowel tijd als geld, zodat jij je volledig kunt richten op het ondernemen.