Prinsjesdag 2024: de veranderingen voor je HR- en salarisadministratie

Na Prinsjesdag zijn er flink wat nieuwe plannen aangekondigd die de arbeidsmarkt gaan veranderen. Zo wil het kabinet parttimers motiveren om meer te werken, worden nulurencontracten afgeschaft en wordt het verlofstelsel een stuk eenvoudiger. In dit blog zetten we de belangrijkste veranderingen op een rij

Meer werken moet lonen 

Het nieuwe kabinet wil de problemen op de arbeidsmarkt aanpakken, en één van de oplossingen is om parttimers te motiveren om meer uren te draaien. Maar meer werken moet dan ook echt de moeite waard zijn. Om dat aantrekkelijker te maken, past het kabinet de algemene heffingskorting aan en komt er een extra belastingschijf bij. Zo houden mensen die meer werken ook meer over in hun portemonnee. 

Wetsvoorstel Personeelsbehoud bij Crisis

Om vaste contracten de norm te maken, zet het nieuwe kabinet het wetsvoorstel “Personeelsbehoud bij Crisis” door, dat is ontstaan onder het vorige kabinet. Dit voorstel helpt werkgevers om hun medewerkers te behouden tijdens crises die buiten het normale ondernemersrisico vallen. Het idee is dat bedrijven hierdoor sneller durven te kiezen voor vaste contracten, omdat ze meer zekerheid hebben in tijden van onverwachte tegenslagen. Zo wordt het makkelijker om medewerkers langdurig aan boord te houden, zelfs als het even tegenzit.

Verlofstel moet makkelijker 

Het kabinet wil het verlofstelsel flink versimpelen. Waar we nu nog tien verschillende verlofregelingen hebben, willen ze dat terugbrengen naar drie overzichtelijke clusters. Die gaan eruit zien als volgt: (1) zorg voor kinderen, (2) zorg voor naasten, en (3) persoonlijke situaties. Het idee is om het voor iedereen makkelijker en duidelijker te maken wanneer en waarvoor je verlof kunt opnemen. Zo wordt het systeem een stuk overzichtelijker en beter te gebruiken. Er wordt ook extra aandacht besteed aan mantelzorg. Zoals in de Miljoenennota staat: "Op lange termijn is de uitdaging hoe we arbeid en zorg combineren, als steeds meer mensen mantelzorg moeten verlenen". Het kabinet benadrukt hiermee het belang van ondersteuning voor mantelzorgers om werk en zorgtaken in balans te houden

Klantervaring So Toff

"De persoonlijke benadering en op maat gemaakte adviezen van So Toff zijn waardevol voor ons. Dit, gecombineerd met de zekerheid dat alle juridische zaken op orde zijn, zorgt ervoor dat ik geen stress meer heb ;-)”

Lees het hele verhaal
Guy, operationeel directeur

Het nulurencontract verdwijnt 

Het kabinet zet door met de Wet verbetering zekerheid voor flexwerkers, waarbij het nulurencontract wordt afgeschaft. In plaats daarvan komt er volgens de Miljoenennota een zogenaamd bandbreedtecontract. Dit zorgt ervoor dat werknemers meer voorspelbaarheid krijgen over hun uren en inkomen. Daarnaast pakt de wet draaideurconstructies aan en wordt een vast contract de standaard voor structureel werk. Het doel is om flexwerkers meer zekerheid te bieden zonder de flexibiliteit voor werkgevers helemaal te verliezen. 

Aanpak schijnzelfstandigheid 

We hebben er eerder al een blog aan gewijd, maar nu is het definitief: de aanpak schijnzelfstandigheid gaat door. Deze nieuwe wetgeving voor zzp'ers moet meer duidelijkheid geven over of iemand zzp’er is of in loondienst.

Beëindiging compensatie transitievergoedingen

Zoals al aangekondigd in het hoofdlijnenakkoord stopt de compensatie voor transitievergoedingen. Bedrijven met 25 medewerkers krijgen vanaf 1 juli 2026 geen compensatie voor de transitievergoeding meer bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Voor kleine bedrijven blijft de compensatie wel in stand. 

Meer flexibiliteit re-integratieverplichtingen

Het kabinet wil kleine en middelgrote ondernemers meer flexibiliteit bieden bij de re-integratieverplichtingen van zieke werknemers. Hierdoor krijgen werkgevers meer ruimte om passend om te gaan met langdurige ziektegevallen binnen hun bedrijf. De Miljoenennota zegt hierover “Dat kan door eerder duidelijkheid te creëren over het vervangen van een langdurig zieke werknemer". De plannen worden zo snel mogelijk uitgewerkt volgens het kabinet. 

Wet toekomst pensioenen wordt geïmplementeerd

In 2025 gaat het kabinet verder met het implementeren van de Wet toekomst pensioenen. Volgend jaar focust de overheid op het verduidelijken van de nieuwe pensioenwet. Ze gaan ook knelpunten rondom de overgang naar het nieuwe systeem in kaart brengen. In 2025 wordt een wetsvoorstel over pensioenonderwerpen ingediend bij de Tweede Kamer. Het kabinet neemt daarnaast maatregelen om te zorgen dat meer werknemers pensioen opbouwen en minder mensen zonder pensioen blijven.

HR scan aanvragen

Tijdens onze HR scan nemen we je hele organisatie goed onder de loep, geven we je advies waar dat nodig is, en helpen we je alles op een rijtje te zetten.